home

Waterkampioen op reis

Etappe 4 in beeld


Slenteren op de Main

Wie op eigen kiel via de Rijn tot Midden Duitsland en de stad Mainz is gekomen, kan vanaf hier “oostwaarts” varen via de rivier de Main, het Main-Donau kanaal en de Donau, die in Roemenië tenslotte uitmondt in de Zwarte Zee. Hoe ver u reist, hangt af van de beschikbare tijd en van uw schip.De stroomsnelheden op de Donau zijn met 10 km/uur en meer - zeker in periodes met regenval – dusdanig, dat dezelfde weg terug eigenlijk geen reële optie is met een kruissnelheid van 12 km/uur (zoals van de Tijgerhaai). De redactieboot van de Waterkampioen ging vanuit Boedapest over de weg retour naar huis met behulp van het speciale jachttransport van de firma Van de Wetering. Zo ver zijn we aan de start van etappe 4 echter nog lang niet.

Etappe 4
Van: Mainz
Naar: Aschaffenburg
Afstand: 90 kilometer
Vaartijd: 11,5 uur
Vaardagen: 4
Ligdagen: 2
Brandstofverbruik: 48,9 liter
Aantal sluizen: zeven
Totale hoogte opschutten: 28,4 meter

Logboek van dag tot dag
Zondag 13 juni:
Om 11.30 uur vertrek, steken Rijn over naar monding van de Main.  Na twee sluizen in Unter Liederbach; km 24,7 (LU) voor de wal.

Maandag 14 juni:
’s Morgens bezoek aan Höchst, om 15.00 uur vertrek naar Frankfurt, negen kilometer stroomopwaarts en één sluis. Afgemeerd in Westhafen; km 31,6 (RU), op steenworp van centrum Frankfurt.

Dinsdag 15 juni:
Niet gevaren, maar de dag gebruikt om Frankfurt am Main te bezoeken.

Woensdag 16 juni:
Vertrek rond 11.00 uur. Na drie sluizen om 15.00 uur gestopt in Marina Untermain in Kahl; km 67,00 (RU). Stil en landelijk.

Donderdag 17 juni:
Schleuse Kleinostheim, onze laatste sluis tot Aschaffenburg; km 87 (RU) wordt genomen in de regen; aankomst Floβhafen 12.55 uur. Fotograaf Bart Hautvast komt aan boord.

Vrijdag 18 juni:
De zon is terug. Aschaffenburg bezocht, fotograaf gaat 12.30 uur huiswaarts. ’s Avonds 22.25 uur voor anker op de Main en vanaf de boot het midzomervuurwerk bekeken. Om 23.25 uur in stikdonker weer voor de wal.

Zaterdag 19 juni:
Schoonschip gemaakt; 15.00 uur boot overgedragen aan Bert & Maud Bosman. Bemanning etappe vier stapt in de auto en komt na 496 kilometer om 23.30 uur thuis.

Varen op de Main
Vanuit Mainz steken we de Rijn over naar de splitsing met de Main en varen hier de Main-Donau Wasserstraβe op. Na de drukbevaren en soms fors stromende Rijn is de Main bijna een oase van rust. Als gevolg van de stuwen en sluizen - in deze etappe zeven sluizen over een afstand van 87 kilometer  - kom je de beroepsvaart tegen in een frequentie van pakweg eenmaal per uur en in “plukjes” van hooguit twee tot vier schepen. 

Stroomopwaarts varend zijn er tot en met Schleuse Kleinostheim (km 77,6) pal naast de stuwen aparte jachtsluizen waarvan de kolk 3,50 meter breed is. De jachtsluizen bedien je zelf. Stroomopwaarts van Aschaffenburg (km 87,10) zijn ze echter nog smaller (slechts 2,50 meter!) en is dus ook de meeste pleziervaart aangewezen op mee schutten met de beroepsvaart. Dit betekent: per marifoon op het aangegeven kanaal melden dat u “Sportboot” bent en in “Bergfahrt” (stroomopwaarts) of  “Talfahrt” (stroomafwaarts) de sluis wenst te passeren.

Meestal zullen jachten moeten wachten tot zich beroepsvaart aandient. Pleziervaart kan vervolgens achterin de kolk aansluiten. Van de zeven sluizen tijdens deze etappe hebben we vijfmaal zelf een jachtsluis bediend en zijn tweemaal mee geschut met de beroepsvaart. Dit laatste leverde geen problemen op en ging beide keren minstens zo vlot als het passeren van de jachtsluizen (“Bootschleuse”).

Kaarten, boeken, gidsen
Kaart: Gewässerkarte Main Main-Donau-Kanal
Vaargids: Vom Rhein zur Donau, auteur Andreas Saal, Delius Klasing Verlag, Edition Maritim GmbH, ISBN 3-89225-467-2.

Vaardocumenten
We herhalen hier wat al bij etappe 1 werd gezegd: Voor het varen in Duitsland bent u, ongeacht de lengte van uw boot, verplicht een vaarbewijs te hebben als het motorvermogen van uw boot groter is dan 5 pk. Voor schepen langer dan 15 meter moet u ook in het bezit zijn van een ‘Sportpatent’ en een ‘Streckenzeugnis’. Is het schip langer dan 20 meter, dan moet er ook een ‘Scheepsattest’ aanwezig zijn.
Het ICP, Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen, is verplicht voor alle schepen. Voor gedetailleerde informatie kunt u hier de folder ‘Motorbootvaren in Duitsland’ van ANWB Watersportadvies downloaden.

Aanlegplaatsen
Het overzicht in deze etappe betreft de Main vanaf de Rijn stroomopwaarts tot aan Aschaffenburg (Main km 87,0 RU). Ons vertrekpunt is de stad Mainz, waar de Main in de Rijn stroomt (Rhein km 497,0). De genoemde jachthavens bieden plaats aan jachten langer dan 8,50 meter. Hou er rekening mee dat het aantal passantenplaatsen soms beperkt is tot niet meer dan 2 á 5.Km 11,30 (LU) Yachtclub Untermain in Raunheim.  Wij hadden hier een prima stopplaats voor de lunch. Postadres: Elsheimer Straβe 43, 55270 Schwabenheim, tel. Havenmeester tijdens zomermaanden: 0049 – 6142 222 80,  www.ycu-raunheim.de

Km 24,70 (LU) Sportboothafen  Bootsbau Speck in Schwanheim, 0049 69 35 81 56,  zentrale@bootsbau-speck.de
www.bootsbau-speck.de
Ligplaats aan drijvende steiger pal aan de rivier en mogelijkheid voor droogzetten/reparaties op de wal bij de firma Speck. Met het locale fietsveer kun je de Main oversteken naar Höchst / Unterliederbach, een van de westelijke voorsteden van Frankfurt. Fotogenieke omgeving van slot Höchst met gezellige terrasjes en typisch-Duitse vakwerkhuizen.

Km 29,10 (RU) Marina Griesheim, 0049 69 35 81 56,  zentrale@bootsbau-speck.de www.bootsbau-speck.de

Km 31,6 (RU) Marina Westhafen aan de Rotterdamer Werft in Frankfurt am Main. Beperkt aantal passantenplaatsen en nog niet vermeld in de vaargids. Ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad Frankfurt. Bakker/supermarkt op nauwelijks twee minuten lopen vanaf de haven. Contact: Segelcenter Frankfurt/Marina Westhafen, Rotfeder Ring 3-5, 60327 Frankfurt, 0049-69 45 53 72, www.segel-center-frankfurt.de
 
Km 39,50 (LU) Marina Offenbach in Offenbach am Main, 0049 69 35 81 56, zentrale@bootbau-speck.de
 www.bootsbau-speck.de

 
Km 49,90 (RU) Sportboothafen Mainkur in Bischofsheim, volgens de internet-site van de haven landelijk gelegen met tal van mogelijkheden voor wandelen en fietsen, 0049-69 42 42 07,  www.sportboothafen-mainkur.de
 
Km 55,80 tot 60,40 (LU) diverse aanlegmogelijkheden tegenover Hanau, zoals de Hanauer Motorboot- und Wasserskiclub , km 55,80 (LU). Geen adresgegevens bekend.

Km 67,00 (RU) Marina Untermain in Kahl am Main, kleinschalig (2 passanten plaatsen) en landelijk. Marina Untermain, Am Leinritt 7, 63796 Kahl am Main.

Km 82,70 (RU) Wasserskiclub Mainaschaff. Contact: Wasserskiclub Mainaschaff, Postfach 16 (Schwanengasse), 63812 Mainaschaff, wsc@wscmainaschaff.de
www.mainaschaff.deKm 87,10 – 88,20 (RU) Floβhafen Aschaffenburg, met ruim driehonderd ligplaatsen en diverse passantenplaatsen de grootste jachthaven aan de Main. Eindpunt van etappe vier en absolute aanrader voor een tussenstop. Aantrekkelijke wandelomgeving met fotogeniek Schloss Johannisburg en Altstadt van Aschaffenburg met restaurants, terrasjes en fietspad langs de Main-oever. Wij lagen bij de “Motorboot und Wasserskiclub Aschaffenburg e.V. met passantenplaatsen tot 20 meter, www.mwca.de

Bunkerstations
Op dit traject zijn er direct aan de rivier geen bunkermogelijkheden voor brandstof.

De weblogs, fotoos en filmpjes van deze etappe vind je hier.

De reis in elf etappes

Van Wenen naar Boedapest

Van Krems naar Wenen

Van Linz naar Krems

Van Regensburg naar Linz

Van Bamberg naar Regensburg

Van Würzburg naar Bamberg

Aschaffenburg naar Würzburg

Van Mainz naar Aschaffenburg

Van Koblenz naar Mainz

Van Düsseldorf naar Koblenz

Van Gouda naar Düsseldorf